1.1 La qüestió Rabassaire
Durant l’època del lent ressorgiment
econòmic de Catalunya, als segles XVIII i XIX, a les comarques on predominaven
els conreus de la vinya, de l’olivera i de l’ametller no existia el contracte
de parceria tal com el coneixem avui. S’aplicava únicament al conreu dels
cereals i tenia una duració més dilatada que l’actual. Per a la vinya existia
un tipus de contracte, el de “rabassa morta”, que es pot considerar
alhora com un cens emfitèutic temporal i com una parceria de duració llarga i
indefinida.
Els rabassaires conreaven trossos de
terra a rabassa morta -la rabassa és la part de la soca coberta per la terra, de
la qual arrenquen les arrels- i el contracte emfitèutic anomenat “a rabassa
morta” definia la concessió d’una terra plantada de vinya, que durava mentre
vivien els primers ceps.
Al llarg del segle XVIII es va
desenvolupar el conreu de la vinya d’una manera notable sota l’estímul de
l’augment del consum degut a l’augment de població i a l’exportació
creixent de vins i aiguardents a Amèrica i al Nord d’Europa. Aleshores
consideraven rendible la vella pràctica dels colgats i capficats que durant els
segles anteriors havien estat poc utilitzats pel fet que reclamaven més adobs i
exigien major nombre de feines. D’aquesta manera s’anava renovant la vinya a
mesura que es morien els ceps i el pagès treballador no deixava mai que es
morissin les dues terceres parts del total, ja que aleshores s’hauria pogut
donar per caducat l’establiment o emfiteusi.
El Codi Civil de 1889 sancionà
definitivament la durada fixa d’aquest contracte i l’antic rabasser perdia la
condició jurídica de tal –més avantatjosa que la de parcer o arrendatari- i
quedava més desvalgut davant la resistència del propietari a l’abonament de les
millores, i més inermes davant les possibilitats de desnonament.
A part del termini fix, altres elements
van desfigurant la rabassa morta durant la segona meitat del segle XIX. Per
exemple, la no formalització del contracte en escriptura pública fa impossible
la inscripció dels drets del rabasser al Registre de la Propietat o bé passant
davant notari contractes de plantació de vinya però no amb les formalitats de
rabassa morta sinó com a arrendament a parts de fruits, parceria o encàrrec de
conreu.
Hi ha parcers i arrendataris que també
són petits propietaris. Teòricament la part del fruit que rep el propietari és
proporcional a la seva aportació a les despeses del conreu. En el cas de la
vinya, si el propietari dóna al parcer la meitat del sulfat, el sofre i els
adobs i, a més, ha plantat els ceps i els ha empeltats; els fruits es
divideixen en dues parts iguals i aleshores el parcer és anomenat mitger. Aquest
tipus de contracte sol tenir la duració d’un any i és tàcitament prorrogable
sense limitació, a voluntat de l’amo.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada