dimarts, 19 de juliol del 2011

Institucions d'instrucció i serveis sanitaris

2.11 Institucions d'instrucció i serveis sanitaris


L'admissió, sota les condicions prescrites per les lleis i reglaments, dels facultatius de medecina, farmàcia i veterinària i dels mestres de primeres lletres és una atribució que l'Ajuntament de Belianes va exercir diverses vegades. A l'Acta del 26 d'octubre de 1884 (Consignació de la quantitat que es deu als mestres en la partida corresponent del Pressupost Municipal) es reflecteixen les dificultats de la Corporació a l'hora de fer efectiu el sou dels mestres:"/.../ y en cuanto á la maestra Doña Josefa Rosa Martí manifestó á los señores de la Comisión que, haciéndose cargo de la precaria situación del Municipio y deseando conciliar los intereses de este y los suyos deseaba se le satisfaciese la cantidad de dos mil doscientas diez y ocho pesetas que se le adeuda en el más breve plazo possible sin que por ningún concepto puedan transcurrir más de dos ó tres años prometiéndole empero que el Ayuntamiento le entregaría dentro del corriente año la cuarta parte, cuanto menos, del total de la cantidad que se le adeuda /.../"(Document 51).


Un dels projectes més emblemàtics de Belianes fou la construcció del Cementiri Nou: a l'Acta del 13 de gener de 1884 es presenta aquest projecte i la Junta de Sanitat ha de participar en la Comissió que es compon amb els senyors Antoni Sans, capellà de la Parròquia; Llorenç Trullols, farmacèutic; Francesc Solé, metge cirurgià a més de l'Alcalde i el Secretari de l'Ajuntament. Fins al setembre no es nomena la Comissió encarregada de supervisar les obres de construcció pròpiament dita (Acta 28-09-1884: Nomenament d'una Comissió per a la construcció del Cementiri Nou). Un mes més tard es fa la memòria econòmica (Acta 03-10-1884: Cost de l'obra i finançament del Cementiri Nou). Seguidament el Ple n'acorda per unanimitat la construcció (Acta 07-10-1884: Votació nominal sobre l'Acord de construcció del Cementiri nou). Un any més tard arriba l'Informe del Consell d'Estat (Acta 04-10-1885: Informe del Consell d'Estat sobre la construcció del Cementiri Nou). El Ple d'aquest dia 4 d'octubre de 1885 va fer constar el seu més fervorós agraïment a l'amic del poble i Diputat a Corts Sr. Soldevila:"/.../ de orden del Sr. Presidente se dió lectura á la carta que el Sr. Diputado á Cortes D. Ramon Soldevila había remitido participando que el expediente instruïdo por esta Corporación para la construcción del nuevo Cementerio había pasado ya el Informe del Consejo de Estado por cuyo motivo pronto sería un hecho /.../". Aquesta Junta de Sanitat s'ocupa també de frenar les epidèmies de l'època com és el cas de la verola i el còlera.A l'Acta del 25 de maig de 1884 l'Ajuntament proposa passar un ofici a la Junta de Sanitat perquè dicti les mesures més adequades per tal de frenar una malaltia "tan terrible que produeix estralls en la població".

Com ja hem dit, l'admissió de facultatius de medicina és una atribució que l'Ajuntament de Belianes va exercir diverses vegades com ara a l'Acta del 4 de juliol de 1884 s'aprova la conducta (remuneració) del nou metge del poble Sr. Josep Rúbies i Palau. Aquest fa constar que cobrarà en metal·lic i no en blat com es venia fent. A tal fi fixa tres modalitats: una de 2,50 pessetes, una de 2 pessetes i una altra a 1,50 pessetes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada