dimecres, 20 de juliol del 2011

L'Administració Municipal a finals del segle XIX

2.12 Administració Municipal

L'Ajuntament forma tots els anys un pressupost que comprèn les despeses que per qualsevol concepte hagin de fer-se i el ingressos destinats a cobrir-les. A l'efecte, en la seva segona sessió, l'Ajuntament fixa la Comissió Permanent d'Hisenda. Aquesta formarà les partides necessàries per atendre i omplir les obligacions de conservació de la via pública, policia rural, instrucció primària, conservació de totes les finques, béns i drets del poble; personal i material de les dependències i oficines; contingent del Municipi en el Repartiment Provincial i una partida per a imprevistos.

La Diputació fixa les quotes que cada municipi ha de pagar per l'Impost de Consums i Riquesa Territorial. Com ja hem dit la fórmula del Repartiment Veïnal es va imposar a mesura que els arrendaments de Propis i els Arbitris deixen de produir prou per a satisfer les càrregues fiscals:"/.../ se acordó señalar el plazo de veinte y cuatro días á los contribuyentes del término, así vecinos como forasteros, para que dentro del término presenten en la Secretaría de este Municipio relaciones juradas de las alteraciones que durante el actual ejercicio hayan sufrido sus riquezas/.../ se pasen todas las relaciones presentadas á la Junta Pericial para su examen y formación por ellos del Apéndice del Amillaramiento que, aprobado por esta Corporación servirá de base al Repartimiento indicado /.../"(Document 63).

El Repartiment Veïnal afectarà a les persones següents: 1r. Als veïns del Districte Municipal; 2n. Als propietaris forasters que, segons l'Article 27, tinguin la consideració de veïns; 3r. Als que, segons el mateix Article, tinguin el concepte i consideració de propietaris; 4rt- Als colons, arrendataris o parcers de finques rústiques que no resideixin en el Districte ("/.../ habiéndose notado que en algunos municipios se figura á los colonos con todo el capital imponible en las fincas que cultivan y la cuota á él correspondiente, cuyo proceder además de ser contrario á las Instrucciones, causa entre otros perjuicios los de impedir acreditar las cantidades con que contribuyen los propietarios por su riqueza y la pobreza legal de los colonos, cuando éstos lo son y necesitan acreditarla; la Administración recomienda muy eficazmente á los Ayuntamientos y Juntas Periciales que se haga la debida separación /.../"(Instrucción correspondiente al año económico 1865 á 1866, Archivo Municipal de Mieres). Les utilitats que procedeixen de pensions, interessos de capitals, sous o rendes públiques seran imputades als seus posseïdors en el poble on resideixin. Queden excdptuats del Repartiment els pobres de solemnitat, els acollits en els establiments de Beneficència i les classes de tropa de terra i de mar.

A l'Acta del 17 d'agost de 1884 s'estableix l'Acord que declara pobres de solemnitat els individus que rebran assistència facultativa a compte de l'Ajuntament:"En el pueblo de Belianes á diez y siete de Agosto de mil ochocientos ochenta y cuatro /.../ El Sr. Presidente manifestó la conveniencia en que se hallaba la Corporación Municipal de declarar cuanto antes, de una manera oficial, los individuos ó personas que deben ser considerados pobres de solemnidad y, por consiguiente exceptuados de toda carga municipal y por los cuales debe correr á cuenta del Ayuntamiento la asistencia facultativa /.../"(Document 80).

Per a fixar la utilitat imposable de cada contribuent es nomena una Comissió que s'encarregui de la confecció definitiva de les noves bases d'avaluació de la riquesa territorial:"En el pueblo de Belianes á veinte de Enero de mil ochocientos ochenta y cuatro /.../ acto seguido el Sr. Presidente dió cuenta de la Circular de la Dirección General de Contribuciones de fecha 1º de diciembre último, inserta en el Boletín Oficial de la Provincia nº 5, correspondiente al 7 del mes corriente, en la que se trata sobre las bases del Amillaramiento de la Riqueza Territorial /.../ acordando por unanimidad nombrar una comisión compuesta por los Señores D. Cayetano Puig y Boladeres, D. José Catalá y Capell, D. José Massot y Duch y D. Blas Batlle y Serret á fin de que se encarguen de gestionar cuanto sea necesario para la confección definitiva de los nuevos amillaramientos hasta llegar á su completa terminación /.../"(Document 58).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada