divendres, 24 de juny del 2011

El grau de compliment de les Competències

2.1 El grau de compliment de les Competències

L'Ajuntament de Belianes ha d'exercir les seves Competències en vies de comunicació, obertura i alineació de carrers, proveïment d'aigües, escorxador municipal, vigilància i guarderia rural, nomenament i separació dels seus empleats, prestació personal, alienació de parcel·les sobrants, personal i material de les Dependències i Oficines, institucions d'instrucció i serveis sanitaris i s'encarrega de formar els Pressupostos amb el recàrrec sobre la quota del Repartiment entre tots els veïns del Contingent del Municipi en el Repartiment Provincial més el producte dels arrendaments que tradicionalment eren: les pastures, l'aigua de la cisterna de Casa la Vila, els forns de pa, la carnisseria, les mesures de l'oli, del vi, de les olives, del gra i, en general, totes les mesures de l'Ajuntament.

2.2 Vies de Comunicació

Com assenyala l'article 72 de la Llei Municipal de 2 d'octubre de 1877 és obligació dels Ajuntaments la composició i conservació dels camins veïnals. A l'Acta del 2 de gener de 1883 es parla de la construcció de la carretera o camí veïnal, el Sr. President Josep Puig assenyala l'ànim en què es troben la majoria dels contribuents de portar a terme la construcció de la carretera que ha de passar pel terme municipal i s'anomena una comissió de propietaris que gestioni els mitjans amb els quals ha de contribuir cadascú per a la realització d'aquesta obra tan esperada: " /.../ se nombre una Comisión de entre los mismos propietarios, esta gestione los medios en que contribuir cada uno para la debida realización de la esperada construcción de la carretera o camino vecinal. Enterados dichos Sres. acuerdan nombrar a D. José Català y Capell, D. Cayetano Puig y Boladeres, D. José Massot y Duch, D. Jaime Tristany y Serret, D. Jaime Fontova y Mata, D. José Folguera y Sales, D. Francisco Serret y Agustí, D. Francisco Torres y Morera i D. Lorenzo Culleré y Calafell /.../" (Del Libre d'Actes de l'Ajuntament de Belianes, referència número 120). Aquesta Comissió integrada per nou propietaris s'ha d'entendre amb els parcers a l'hora d'engegar l'obra.

De la construcció d'aquest tram de carretera en tornem a tenir notícia a l'Acta del 16 d'agost de 1884: "Acord de cessió del producte dels arrendaments, que es mencionen a les Bases, a la Comissió encarregada de la construcció de la part de la carretera que passa pel terme municipal" ( "/.../ Tercera. Para responder ó garantizar el pago de los intereses y amortización de capital, se destinará el producto de los arriendos de los hornos, cisterna y carnicería, no pudiendo en ningún caso dichos productos destinarse á otro objeto hasta tanto que esté explanado el mencionado trozo de carretera y amortizadas las 200 obligaciones, cuya amortización se efectuará por sorteo en la forma que se determine /.../").

Encara es torna a parlar d'aquest tram de carretera a l'Acta del 25 d'agost de 1889. Un cop acabats els treballs d'alineació en la part que pertany al terme municipal de Belianes es proposa procedir a la venda en pública subhasta de les parcel·les sobrants com a resultat del traçat definitiu que s'ha donat a aquesta carretera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada