divendres, 17 de juny del 2011

Els documents

1.1 Els documents


Els textos sobre la història de la legislació de règim local del segle XIX no són gaire coneguts però ho són menys encara els treballs de recerca sobre la documentació que els arxius municipals dels pobles petits contenen : llibres d'Actes, llibres de Batllia, expedients de constitució de l'Ajuntament, expedients de designació de la Junta Municipal...

Les Actes de l'Ajuntament de Belianes de 1870 a 1891 es conserven en bon estat però manquen a l'Arxiu Municipal les de 1872 a 1876 (Tercera Guerra Carlina) i les de 1879 a 1883 (revisió de comptes).

Segons Pere Anguera (El Carlisme a Catalunya: 1827- 1936) els carlins nomenaven Ajuntaments en el territori controlat de manera més o menys efectiva i el juny de 1874 crearen com a organisme superior una Diputació de Guerra amb àmplies facultats. El mateix autor assenyala que el Carlisme fou especialment viu a les zones rurals, on aconsegí l'enrolament de nombrosos joves i on comptava amb el suport de famílies de propietaris que donaven acolliment a les partides, mentre els seus fills, alguns amb estudis universitaris, s'hi enrolaven com a oficials.

La conservació d'aquests documents a l'Arxiu Municipal de Belianes m'ha permès interpretar la vida dels nostres besavis a la llum del que deia J.Vicens Vives: "...això ens dóna la pista per a comprendre molts dels aspectes de la vida política catalana antiga: la força de les Corporacions Locals, regides per una transferència de poders del Comú a certes persones de la col·lectivitat municipal..."(Notícia de Catalunya)




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada