dilluns, 20 de juny del 2011

Les Corporacions Municipals de Belianes de 1870 a 1891

1.3 Les Corporacions Municipals de Belianes de 1870 a 1891

La primera Corporació d'aquest període consta com a constituïda a l'Acta del 7 de març de 1872. El Sr. Josep Puig i Tristany no volia prendre posssessió "/.../ por no permitirlo su Señor padre, por lo cual resultaria no poder desempeñar el cargo /.../" (Document 14, Acta 07-03-1872). De fet fins al primer de març de 1877 no es constituirà cap altra Corporació perquè en aquest espai de temps es produeix la Tercera Guerra Carlina. Altres dos Regidors tampoc van voler prendre possessió perquè no la prenia el citat Puig i Tristany. Malgrat la seva oposició, el Sr. Alcalde va manar al Secretari, Sr. Josep Sales, que continués amb la lectura dels Articles 47 i 48 de la nova Llei Municipal de 20 d'agost de 1870 que començava a regir aquell mateix any.

Acabada la Guerra Civil es constitueix la Corporació el primer de març de 1877. Els Regidors sortints eren els Senyors: Jaume Català, Francesc Tristany, Josep Escribà, Jaume Culleré, Antoni Massot, Jaume Queralt, Jaume Reixachs, Josep Trullols i Francesc Culleré. Aquests Regidors havien mantingut la feina de la Corporació durant els anys de guerra. El resultat de la votació dels nous càrrecs fou el següent: Sr. Jaume Serret i Vidal, Alcalde per set vots; Sr. Josep Fabregat i Nogués, Tinent per vuit vots; Sr Jaume Tristany i Serret, Regidor primer i Comptador per sis vots.

El dia primer de juliol de 1879 prenien possessió els Senyors: Francesc Tristany i Serret, Alcalde; Jaume Culleré i Pau, Tinent d'Alcalde i Martí Duch i Canela, Procurador Síndic. S'aplicava d'aquesta manera per primer cop la Llei Municipal de 2 d'octubre de 1877, que en el seu Article 53 establia el procediment per a l'elecció d'Alcalde.

Els Pressupostos de 1879 a 1883 van ser revisats per la Corporació que es va constituir el dia primer de juliol de 1883. El resultat d'aquest examen, segons acredita l'Alcalde Josep Calafell, fou el següent:

Període 1879-80: manca l'autorització de diferents lliuraments per Capítols de despeses per un total de 947,16 pesetes; període 1880-81: falta ingressar 924,87 pesetes del Recàrrec de Consums i 1.393,25 pesetes del Recàrrec Territorial. Tampoc es justifiquen lliuraments per un total de 594,58 pesetes. Període 1881-82: falta ingressar 883,48 pessetes del Recàrrec Territorial i manca autorització de lliuraments per un valor total de 784,93 pessetes; període 1882-83: falta ingressar a Dipositaria una existència de 613,44 pessetes. L'Alcalde Josep Calafell assenyala també que manquen en aquests Pressupostos els ingressos pels arrendaments de la carnisseria (2.687,50 pessetes) i els forns de pa (571,50 pessetes).

Josep Calafell fou elegit també per al següent bieni 1885-87: "/.../ resultando mayor número de votos á favor de D. José Calafell Serret, pasando á ocupar la presidencia, recibiendo el bastón como insignia de su cargo. Ato seguido se procedió en igual forma al nombramiento de los Tenientes de Alcalde /.../ resultando elegido para Teniente Alcalde D. Jsoé Malet Juní /.../ seguidamente se procedió al nombramiento de Regidor Primero en la misma forma que el anterior /.../ resultando elegido D. Jaime Canela Bosch /.../ acto seguido se continuó el nombramiento del Regidor Síndico, resultando elegido por unanimidad para dicho cargo D. Francisco Amorós y Mata y para suplente D. José Amorós Torrent " (Acta 01-07-1885)

El dia primer de juliol de 1887 fou elegit Alcalde el Sr. Gaietà Puig i Boladeres (Document 120: /.../ Hecha la votación fue proclamado Alcalde Presidente D. Cayetano Puig, como agraciado por mayoría absoluta de votos y passó á ocupar la Presidencia recibiendo el bastón de mando como insignia de su cargo /.../ fue proclamado Teniente Alcalde D. José Massot, habiendo obtenido mayoría de votos /.../ siendo votados en el orden siguiente los Concejales: D. Ramón Saüch y Cabrol, Regidor Primero; D. José Capdevila Bosch, segundo; D. José Malet Juní, tercero; D. Senén Florenza Cots, cuarto; D. Francisco Fontova Cabrol, quinto y D. Ramón Sans Lloreto, Regidor Sexto. Acto seguido se pasó a la elección del Regidor Síndico siendo elegido por mayoría absoluta de votos D. José Carbonell Prous /.../ )

El Sr. Gaietà Puig i Boladeres va exercir les seves funcions fins al primer de juliol de 1891 dia de les primeres eleccions per sufragi universal masculí en que fou elegit Alcalde el Sr. Antoni Bellart i Tristany.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada